blog tips

Waarom je je eigen geur niet meer ruikt

In elk huis is de geur anders, dit merk je altijd als je bij iemand anders in huis komt. Zodra je thuis komt ruik je zelf helemaal niets meer qua geuren. Hoe kan dat eigenlijk? Nou alles heeft te maken met onze hersenen.

In elk huis is de geur anders, dit merk je altijd als je bij iemand anders in huis komt. Zodra je thuis komt ruik je zelf helemaal niets meer qua geuren. Hoe kan dat eigenlijk? Nou alles heeft te maken met onze hersenen.

De hoofd oorzaak is hiervan dat je went aan geuren die je vaak ruikt. Dit zorgt wel voor een voordeel, want hierdoor ruik je snel in huis onaangename en gevaarlijke geurtjes. Je hersenen bepalen welke geuren je ruikt. Wanneer je hersenen een nieuwe geur ruiken, bepalen zij of het een veilige geur is of juist niet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gas als onveilige geur. Als je hersenen eenmaal hebben bepaald dat het een veilige geur is, dan ga je het automatisch minder sterk ruiken. Je merkt het het als je een tijdje bij iemand in huis bent geweest, de geur gaat vervagen dan.

Aan ieder voordeel zit ook een nadeel en dat is in deze situatie ook zo, want hoe weet je nou of het muf of niet zo fris ruikt in huis door bijvoorbeeld huisdieren. Je kunt proberen nadat je op vakantie bent geweest dat je wat ruikt, maar de meeste mensen zijn zo gewend aan hun geur dat ze dat dan ook niet ruiken.

Er zijn dan nog maar een paar opties over, namelijk zorg dat je je huis goed ventileert af en toe een raampje open kan voor niemand kwaad. Ons huis schoonmaken doen we (hopelijk) allemaal, dit zorgt ook voor een frisse aangename geur. Als laatste hebben we nog de vele manieren om je huis lekker te laten ruiken denk aan geurkaarsen, geurstokjes of mijn favoriet de geurolielampen. Geurkaarsen zijn heerlijk om ’s avonds aan te doen, maar de geurolielampen doe je bijvoorbeeld ’s ochtends heel even aan en geven je huis een heerlijke geur en dat niet alleen de lucht in huis wordt ook nog eens gezuiverd.

0 reacties op “Waarom je je eigen geur niet meer ruikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: