2021 blog stoffen tips Trends

Katoen | Interieurstoffen

Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. We dragen het, we slapen er tussen en richten ons huis ermee in. Maar waar komt katoen vandaan, wat is de oorsprong? De eigenschappen en welke soorten bestaan er? Ik leg je het allemaal uit in deze blogpost.

Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. We dragen het, we slapen er tussen en richten ons huis ermee in. Maar waar komt katoen vandaan, wat is de oorsprong? De eigenschappen en welke soorten bestaan er? Ik leg je het allemaal uit in deze blogpost.


OORSPRONG

Er bestaan in totaal 4 soorten oerkapoenen en twee daarvan komen uit India en Afrika en de andere twee uit Zuid-Amerika. Europese ontdekkingsreizigers ontdekten katoen op het Amerikaanse continent en namen de planten mee, hierdoor werden ze in Afrika en India geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt katoen in alle tropische en subtropische gebieden van de wereld geproduceerd.

Hoe krijgen wij de stof katoen? Katoen wordt gemaakt van de zaadpluizen van de katoenplant. Het is een waardevol gewas, dit komt omdat maar zo’n tien procent van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. De katoenbol is een herkenbare plant doordat deze op watten lijkt, de plant wordt gereinigd en gekamd tot vezels; de vezels worden tot draden gesponnen en dan verder verwerkt. De lengte van de vezels bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van de katoen – van lange vezels kan fijner garen gesponnen worden.


EIGENSCHAPPEN

Voordelen: katoen is sterk, slijtvast, luchtig, ademend en heeft het vermogen om veel vocht op te nemen. Het is goed bestand tegen licht, zon, vocht en lucht. Je kunt het wassen en verven en, ook erg belangrijk, katoen is relatief goedkoop.

Nadelen: katoenen weefsels kunnen kreuken, krimpen en verkleuren, afhankelijk van de kwaliteit van de stof. Niet alle bekledingstoffen en gordijnen kunnen in de wasmachine. Daarom hebben de meeste meubelstoffen een vuil- en vlekwerende en/of een krampwerende behandeling gekregen – wat sanforiseren betekend.


SOORTEN

Standaardkatoen (gossypium hirsutus): katoen wordt overal ter wereld verbouwd, maar de belangrijkste producten zijn India, Pakistan, Turkije en de VS. Standaardkatoen heeft een aantal katoenvariëteiten met verschillende vezellengtes. Hiervan worden stoffen van uiteenlopende kwaliteit geweven.

Sea Island-katoen / Egyptische katoen (gossypium barbadense): een katoensoort met een zeer lange, fijne vezel. Deze soort werd oorspronkelijk verbouwd op Sea Island in de VS, voor de kust van Georgia. Omvat verschillende variëteiten waaronder Pima-katoen en de nog betere Egyptische katoen. Hiervan wordt een fijnere, zachtere draad gesponnen die ideaal is voor beddengoed.


0 reacties op “Katoen | Interieurstoffen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: