2021 blog tips Trends

De 60/30/10 + Z-formule

Vind jij het lastig om kleur toe te passen en de juiste hoeveelheden hiervan toe te passen? Sommige mensen hebben hier gevoel voor en hebben geluk, ze weten wat precies wat bij ze past veel of juist weinig kleur. Maar wil jij net beginnen met het toepassen van kleur, of heb je al een bepaalde kleur in huis en weet je niet hoe je dit makkelijk kan opbouwen? Geen probleem ik heb voor jouw de perfecte formule, die jouw kan helpen.

Vind jij het lastig om kleur toe te passen en de juiste hoeveelheden hiervan toe te passen? Sommige mensen hebben hier gevoel voor en hebben geluk, ze weten wat precies wat bij ze past veel of juist weinig kleur. Maar wil jij net beginnen met het toepassen van kleur, of heb je al een bepaalde kleur in huis en weet je niet hoe je dit makkelijk kan opbouwen? Geen probleem ik heb voor jouw de perfecte formule, die jouw kan helpen.


“HET DRAAIT OM VERHOUDINGEN EN VERDELING”


Namelijk de 60/30/10 + Z-formule, een makkelijke truc om kleuren te combineren en de hoeveelheden te bepalen. Deze truc kun vergelijken met de kleurverdeling van een pak (zo krijg je een beter beeld bij de formule):

60% -> broek en jasje ( en vest)

30% -> overhemd

10% -> stropdas en pocket

Het draait om de verhoudingen en verdeling binnen het kleurenschema, op dezelfde manier als het voorbeeld kunnen we ook kleuren verdelen in een kamer.

  • 60% krijgt de hoofdkleur.
  • 30% krijgt harmoniërende accentkleuren in tinten die op de hoofdkleur lijken (en dus niet contrasteren) en tot taak hebben de hoofdkleur te verlevendigen.
  • 10% mag bestaan uit max. twee contrastkleuren die zorgen voor iets spannends.
  • + Z staat voor klein zwart (bij lichtere kleuren) of wit (bij donkerdere kleuren) detail dat je nodig hebt om de gekozen kleuren te versterken, als kroon op het werk.

“GEEN ENKELE KLEUR VLOEKT MET DE NATUUR”


De 60% valt onder de muren, vloeren en grote meubelen, 30% staat voor de accentmuur, gordijnen, vloerkleden en kleine meubels en dan de 10% die staat voor schilderijen, posters en foto’s, kussens en accessoires. Je hoeft niet altijd felle kleuren te gebruiken met deze modules, ook neutrale of monochrome kleuren en interieurs is mogelijk.

Heb je een neutraal interieur, omdat je niet weet wat je wilt? Is een beetje hulp geen kwaad. Omdat wit, grijs of zwart niet op de kleurencirkel staan, zal het altijd een sterk contrast geven met kleur. Het makkelijkste is dan om te beginnen met kamerplanten en onbewerkt hout. Daarmee verzacht je de kleurloze sfeer en open je je interieur voor andere kleuren en nuances.

Wil jij beginnen met kleur? Dan zijn de belangrijkste kleuren van de natuur de beste optie: groen ,blauw en bruin. Het is een vuistregel dat bijna alles bij deze kleuren past, omdat geen enkele kleur vloekt met het bos, de hemel en/of de aarde.PINTEREST

0 reacties op “De 60/30/10 + Z-formule

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: