2022 blog tips Trends

BLAUW | Eigenschappen & Combineren

Positief en intens of kalmerend en herstellend, blauw is de kleur. Het markeert onze daglichturen, het behoort automatisch tot de natuur en associeert zich ook met het element aarde...

Positief en intens of kalmerend en herstellend, blauw is de kleur. Het markeert onze daglichturen, het behoort automatisch tot de natuur en associeert zich ook met het element aarde.

Blauw fluistert, het is de kleur van de rust, vrede, overgave, waarheid, trouw en het geloof. Kleuren doen onbewust wat met ons en heeft daardoor dus verschillende effecten, namelijk:

Blauw bevordert rust, ontspanning en evenwicht, hierdoor heeft het kenmerken van het verzachten van ontstekingen van de keel, oren, neus en ogen en verzacht hoofdpijn. Dit komt doordat deze kleur voor ons bekent staat als rust en ontspanning, onbewust geven wij ons lichaam dan rust. Want denk maar eens aan de kleur rood, deze kleur staat ook bekend voor agressie en pijn, hierdoor zal sneller het gevoel van pijn versterkt worden in tegenstelling tot de kleur blauw.

Hierdoor zien wij in ziekenhuizen ook niet de kleur rood, maar gaan we al snel naar diverse blauwtinten toe. Wat ook staat voor loyaliteit, zachtmoedigheid, oprechtheid, optimisme en vertrouwen en door deze eigenschappen verlaagd dit onze bloeddruk.

Het zijn allemaal eigenschappen waar we ons onbewust toch mee bezighouden, want denk er maar eens over de kleur na dan klinkt het allemaal vrij logisch.

Maar aan blauw zit ook een associatie die wat minder is voor ons, de kleur heeft namelijk ook een kant die staat voor status, waardigheid en macht.


Het combineren van blauw

Maar hoe combineren we blauw nou in het interieur? Een kleur moet je niet alleen voor de eigenschappen toevoegen in je huis, de kleur moet ook bij je passen. Want als je een kleur zelf persoonlijk niet kan uitstaan, dan kunnen ze wel diverse eigenschappen hebben dan gaat dat niet werken voor jouw interieur.

Pas het eventueel toe in kleine accenten of ga voor groter en combineer dit met de diverse blauwtinten. Daarnaast zijn er nog andere kleurtinten die het goed doen bij blauw.

Blauw & Oranje, deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleuren cirkel en versterken elkaar. Maar voeg oranje subtiel toe anders wordt het agressief.

Blauw & Groen, vooraal het rijke groen versterkt blauw.

Blauw & Wit, dit voelt veilig. Het gevoel van de traditionele strandhuisjes, -stoelen en strandballen, dit geeft een veilig en rustig effect.

Blauw & Rood, blauw is niet altijd een koele kleur. Maar de warmte in deze kleur wordt versterkt door dit te combineren met roodtinten, ga niet voor signaalrood.

Blauw & Zandtinten, zandtinten is iets wat wij nu veel zin vooral in combinatie met de trend Wabi Sabi. Dit versterkt elkaar omdat ze beide staan voor rust. Maar in combinatie met goud erbij, ga je op de klassieke tour.


“Blauw is niet perse een koele kleur, de onverzadigde blauwtinten geven ook een gevoel van warmte. En vooral als het warme zonlicht naar binnen schijnt, geeft het een vrolijk gevoel”.

Wat zijn er ook verschillende blauwtinten, wil jij meer inspiratie? Neem dan een kijkje op mijn Pinterestbord.

0 reacties op “BLAUW | Eigenschappen & Combineren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: